Casa, gradina si orezaria prietenilor mei…

This slideshow requires JavaScript.


… care locuiesc în USA, Oita Prefecture, Kyushu, Japan… :-)

Ospitalierii, veselii si simpaticii mei prieteni, tineri pensionari îsi cultiva gradina natural, adica fara “chimicale”, influentati de microbiologul japonez Masanobu Fukuoka(ca orasu’!), care a dezvoltat metoda ce-i poarta numele: cultivarea naturala a solurilor, în totala armonie cu elementele sale. Ce-am aflat despre metoda lui Fukuoka-san: acesta a constatat destul de rapid limitele agriculturii stiintifice, bazata pe tone de produse chimice si pe masini agricole! A decis sa experimenteze o alta forma de agricultura naturala, în deplin acord cu radacinile sale spirituale, încercând sa împace omul si natura, caci NATURA-san nu are nevoie de om pentru a se împlini si-a dainui. Indirect, omul n-are nevoie de produse chimice sau de interventii importante pentru a hrani populatii întregi, dimpotriva trebuie sa respecte ritmul naturii, sa se implice, dar cât mai putin posibil. Ideea lui se axa pe hrana obtinuta din cultivarea solului si din gradinarit fara ajutorul omului, reducând cantitatea productiei si costul produselor. Metoda e simpla si logica, a facut deja turu’ planetei, s-a tradus în franceza sub titlul:”La Révolution d’un seul brin de paille”(revolutia unui singur pai). De ce pai-paie?… deoarece împrastierea paielor pe sol e “cheia” metodei-Fukuoka pentru ca orezul si cerealele sa încolteasca iarna, deci exista o relatie între fertilitate, încoltzire, buruieni, protejarea împotriva vrabiilor, irigatie. Concret si teoretic, utilizarea paielor în agricultura e primordiala, fara nici-un îngrasamânt, chimic sau natural(o singura exceptie: cel de gaini!), paiele devin un “covor” ce fertilizeaza solul. Pamântul nu are nevoie sa fie cultivat, arat, întors, muncit, trebuie lasat asa cum e, auto-suficient, “supravietuieste” datorita activitatii micro-organismelor, inclusiv buruienilor ce vor contribui la fertilitatea sa; acestea se pot controla fara a se suprima. Singurul produs acceptat si folosit e un amestec de uleiuri pentru a limita impactul parazitilor asupra culturilor…

În final, metoda-Fukuoka e simpla ca “konnichiwa”(bonjour!): uitati “progresele” agriculturii moderne, aveti încredere în sol si-n tot ce ne ofera de mii de ani! Observati si învatati cum sa plantati, sa cultivati, sa recoltati la momentul potrivit. Clima sub-tropicala, calda si umeda permite prietenilor mei sa puna în practica aceasta metoda si în ciuda “ragaliilor”, reusesc sa obtina legume si fructe naturale, ce-i drept cu pierderi, dar pentru ei conteaza calitatea produselor sanatoase, nu cantitatea… În cele 3 zile petrecute în USA(sic&LOL!), am gustat: orez, rosii, daikon(ridiche alba), smochine, lamâi verzi si kaki, toate yummy=delicioase… Arigato gozaimassî, N & K! :-)

2 thoughts on “Casa, gradina si orezaria prietenilor mei…

Comments are closed.