„Chimia sentimentelor” – Pr Bernard Sablonnière, un articol pentru ne-romantici… :-)

motto:”let’s talk about love…”(Céline Dion):-)

E vorba de-un studiu stiintific, cu raspunsuri la întrebari universale, o abordare medicala cu scopul de-a „deznoda” itzele psihicului nostru, ale iubirii si-ale sentimentelor, din pdv biologic. Autorul e prof-cercetator în neuro-biologie la CHRU-Lille, unde studiaza mecanismele moleculare ale functionarii neuronilor.

În ultimii 10-15 ani, sentimentele si iubirea(dragostea) incita periodic curiozitatea neuro-biologilor care tot încearca sa elucideze si sa clarifice mecanismele acestora. Neurologic vorbind, iubirea e un proces dinamic ce suprapune efectul diferitelor zone ale creierului peste comportamentul nostru de „îndragostiti”. Rezultatele recente demonstreaza ca atractia, seductia, atasamentul, pasiunea si uneori dependentza sentimentalo-afectiva au o cauza pur biologica! Neuro-transmitatorii si hormonii sunt „actorii” principali ai comunicatiei cerebrale invizibile, ei comanda actele si pulsiunile noastre sentimentale. Daca spiritul si sentimentele se supun mesajelor transmise de catre creier, corpul devine un fel de ecou, o reflectie a emotiilor noastre. Imaginile medicale, via IRM(imagerie par résonance magnétique), au revelat secretele activarii creierului, misterele sarutului si-ale orgasmului. DE CE seductia reuseste sa ne perturbeze functionarea fizica? Cum de una dintre primele senzatii resimtite de un nou-nascut e atractia materna ce va „conduce” mai târziu, la vârsta adulta, la dorintza sexuala? Care e secretul de „fabricatie” al sentimentelor noastre atunci când suntem „in love”?… Ce ne atrage la „cineva”?…

De-alungul mileniilor, gândirea si sentimentele vor fi fost considerate complet independente de functionarea corpului. Ehehe, ce epoca fericita, binecuvântata…😀 Caci în prezent, neurobiologii si alti specialisti, ca Prof Bernard Sablonnière studiaza de ani functionarea neuronilor, iar progresele tehnicii medicale(IRM) vor fi contribuit la „anularea” celebrului tabuu al dualismului dintre trup si suflet: IRM-u’ a scos în evidentza zonele cerebrale activate de catre prima întâlnire si dorintza de-a merge mai departe, de-a transpune teoria în practica…😀 Profu’ sustine ca iubirea se cladeste în mai multe etape, „e un proces dinamic ce reprezinta efectul combinat al diferitelor regiuni din sistemul nervos, ce se repartizeaza pe mai multe zone-etaje, separându-se treptat, în timp…” Si uite-asa, se succed: atractia, seductia, atasamentul, dorintza(pofta!), „împerecherea”(sic!) si… uneori, în cel mai bun caz o relatie de cuplu durabila.

Dar cum începe o relatie?… Alti cercetatori au mentionat deja importantza odoratului(mirosului) în atractia fizica. Explicatia medicala nu-i de loc romantica, nici-o legatura cu vreun gel-douche, déo-spray sau parfum!😀 Adulmecam, percepem orice miros prin bulbul olfactiv, se continua spre amigdale, apoi centrul emotiilor creierului se conecteaza la hipocamp, el fiind implicat în memorie. De-aceea asociem adesea un miros cu o emotie specifica, noi, femeile având un simtz al odoratului mult mai dezvoltat decât cel al partenerilor, asa se explica receptivitatea olfactiva. Daca atractia fizica reprezinta etapa initiala a unei relatii sentimentale – dar ramâne un comportament înnascut la numeroase specii – atasamentul e un „ingredient” esential al relatiei de iubire. Unii neuro-biologi sunt convinsi ca diferitii factori stimulanti, ca variatiile hormonale sau evenimentele exterioare predispun creierul la o mai mare receptivitate în cazul aparitiei unor stimuli emisi de persoane din anturajul nostru. Indiferent de natura lor: vizuali, sonori, olfactifi, tactili, ei vor stimula (tot) amigdala fara sa utilizeze cortexul voluntar, de unde acea dificultate de-a explica sau a descrie ceea ce resimtim.

Din pdv fiziologic, acest comportament grabeste cresterea rapida a secretiei celor doi hormoni: vasopresina si occitocina, cea din urma a fost descoperita de mult, declanseaza contractiile uterine la nastere, e cea a fibrei materne, a blândetei si-a atasamentului, tot ea întareste încrederea-n celalalt si decupleaza sentimentul de empatie. Cât despre seductie, s-a aratat ca intervine în mai multe sensuri: vizual(privire si zâmbet), olfactiv(parfum sau déo-spray), sonor(vorbe-soapte de iubire), gust(sarut) si atingere(mângâieri)… Aceasta faza de „învaluire”(LOL!) e însotita de-un stress si de-o activare a circuitului recompensei…:-) Dar atentie:”acest circuit, daca-i activat si conduce prea repede la obtinerea placerii, va da impresia de ‘coloratura’, nu de fuziune a relatiei, ceea ce nu-i mereu un semn pozitiv. Pentru ca seductia sa dureze, trebuie mentinut un anumit grad de nesigurantza si de anxietate în relatia respectiva. Adica un dozaj subtil al efectului neuro-mediatorilor si-al comportamentului nostru, modulat de catre memoria noastra, deciziile noastre si educatia noastra. O alchimie extrem de subtila…” – concluzioneaza Prof-neurobiolog Sablonnière. Deci adio iubire romantica, dragoste-pasiune, contopire trup si suflet, toate-astea trec mai întâi prin nas, amigdale, creier, nicidecum prin inima si-alte organe…:-)

O melodie-bonus pentru romantici-îndragostiti pupaciosi:

when you kiss me – Shania Twain:

Celine Dion performing "Taking Chances&qu...

Celine Dion performing „Taking Chances” at Celine Dion ‘Taking Chances Tour’ Concert @ Bell Centre, Montreal, Canada in August, 2008. (Photo credit: Wikipedia)

12 thoughts on “„Chimia sentimentelor” – Pr Bernard Sablonnière, un articol pentru ne-romantici… :-)

 1. Nu mă pot abține, așa că musai zic:
  Nu m-oi încadra eu la categoria ne-romantici, dar mi-a plăcut articolul! (sâc!)😳

  Și pentru o zi frumoasă, las și eu o fărâmă de curcubeu la schimb…:)

   • Ai zis atlantică, m-am gândit la ocean și realizez că ziua de azi îmi amintește de Carnac – o zi cu soare… o zi cu ploaie…
    Uite până unde m-ai plimbat cu urarea…
    Mulțumesc, Melanie!:)

Comentariile sunt închise.