Limba româna actuala e în “coma”, în stare de-agonie…

Semnal de alarma tras de Gabriela Cimpoca din Irlanda:

http://www.blogulucimpoca.ro/diverse/ajutoooor-sunt-eu-limba-romana/
– – –
Limba românească – George Sion

Mult e dulce și frumoasă
Limba ce-o vorbim,
Altă limbă-armonioasă
Ca ea nu găsim.

Saltă inima-n plăcere
Când o ascultăm,
Și pe buze-aduce miere
Când o cuvântăm.

Românașul o iubește
Ca sufletul său,
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu.

Frați ce-n dulcea Românie
Nașteți și muriți
Și-n lumina ei cea vie
Dulce vietuiți!

De ce limba românească
Să n-o cultivăm?
Au voiți ca să roșească
Țărna ce călcăm?

Limba, țara, vorbe sfinte
La strămoși erau;
Vorbiți, scrieți românește,
Pentru Dumnezeu!
===
N.B. “Gheorghe Sion (sau George Sion; n. 18 mai 1822, Mamornița, azi Ucraina, d. 1 octombrie 1892, București) a fost un scriitor român bucovinean, membru titular (din 1868) al Academiei Române. Se trage dintr-o familie boierească din Hârșova, județul Vaslui[1]. În 1848 a luat parte la mișcarea revoluționară din Moldova. În 1860 a scos „Revista Carpaților”. A scris versuri și teatru fără o valoare deosebită. Proza memorialistică („Suvenire contimporane”, 1888), remarcabilă prin culoarea și fluența evocării, cuprinde portrete memorabile și pitorești, descrieri de atmosferă, realizând în cuprinsul povestirii valoroase nuvele autonome. A tradus din clasicii și romanticii francezi.”(Wiki)
===øøø===
motto:”nu locuiesti într-o tara, locuiesti într-o limba: aceasta-i patria, nimic altceva.”(Emil Cioran)

Voi fi trait în afara României (de) peste 32 de ani, vorbesc si scriu în franceza si-n engleza zilnic, sunt cetateana franceza de peste 3 decenii, dar… am afirmat întotdeauna, pe toate meridianele ca sunt ROMÂNCA, fara sa fac parada de fals patriotism, pentru ca nu-s “patriotarda”. Voi fi constatat periodic ca româna îmi va fi ramas tot prima limba, cea materna, ce nu se poate uita, chiar daca te-ai stabilit (deja) adult într-o alta tara. De câte ori vorbesc franceza sau engleza, desi n-am accent strain, mimica si expresiile chipului, gesturile mâinilor si limbajul corporal se schimba, se modifica, ca si cum as deveni “altcineva”… Normal si logic: fiecare limba vede, percepe si sezizeaza lumea complet diferit! Orice limba ramâne VIE daca e vorbita si scrisa corect, ceea ce n-o împiedica sa evolueze! Engleza invadeaza, ocupa, domina, stapâneste lumea de vreo 4-5 decenii, încât nu mai e considerata “limba straina”! NU vom putea separa sau disocia niciodata limba materna de spirit si de inima, e ca o “reverie cosmica” – dixit marele lingvist Gaston Bachelard. Limba româna e la fel de bogata ca celelalte “surori” latine! Albert Camus a afirmat:”da, am o patrie: limba franceza!”, îmi permit sa-l parafrazez: prima mea patrie e limba româna, a doua engleza, a treia franceza.

Români din tara, treziti-va, iubiti si salvati limba româna masacrata zilnic! Altfel îsi va pierde sufletul milenar… UNDE veti mai locui?!
– – –
“Verbul ‘a iubi’ e cel mai complicat în orice limba: trecutul sau nu-i niciodata simplu, prezentul sau nu-i decât imperfect, iar viitorul sau mereu conditional…”(Jean Cocteau)

2 francezi care-si “apara” limba materna peste tot, aici în Québec: Mireille Mathieu & Yves Duteil – “La langue de chez nous”

9 thoughts on “Limba româna actuala e în “coma”, în stare de-agonie…

 1. Ce frumos joc de cuvinte cu conjugările verbului. Foarte interesant.
  Vei fi știut până acum că urăsc târâtul gramaticii prin noroi. Oricine greșește, dar să nu te intereseze câtuși de puțin e strigător la cer.
  Felicitări pentru articol, semnal de alarmă.
  Bisous.

  • Merci bcp, Ancuta <3… :-) Gramatica, ortografia, sintaxa sunt uneori pur si simplu ignorate sau "masacrate", vor fi devenit quasi-inexistente…
   – – –
   Bonne journée & bisous back… à+! ;-)

  • Hi Gaby! Merci à toi, aussi… :-) De ieri, si-aci e o vreme irlandeza, dupa 26°C acum 2 zile… à bientôt! :-)

 2. de acord cu tot ce este scris,Melanie…de facut ceva se poate face,chiar daca este putin…atentionarea periodica poate trezi sau pune semne de intrebare.De ce s-a ajuns aici? Cine lasa in “paragina’ inclusiv limba…deznadejdea ,traiul,iresponsabilul…..?
  felicitari pt postare!M.

  • @M, multumesc… Românii din tara TREBUIE sa (re)actioneze la aceasta degradare din ce în ce mai dramatica a limbii române! Cum nu am canale-ro si nici-o încredere în presa-ro, nu-mi permit sa-ti raspund la acele întrebari(mai mult sau mai putin retorice) – de AICI, deoarece n-am mai fost în tara de un an… iata ce-am scris exact pe 26/10/2011, stranie coincidentza, n-o remarcasem, tocmai mi-a fost reamintita de-o prietena putin mai devreme:

   https://incaunipocrit.wordpress.com/2011/10/26/romania-anului-de-gratie-2011-by-mela/

Comentariile nu sunt permise.